De toekomst van het Brussels Onderwijs

maandag 11 maart 2013
Terug naar overzicht

De toekomst van het Brussels Onderwijs

In de plenaire vergadering van de RVG van vrijdag 1 maart vond een uitgebreide discussie plaats over het Nederlandstalig onderwijs. Het debat was sereen én geanimeerd. Dat gebeurt niet zo vaak, want over het Nederlandstalig onderwijs laaien de gemoederen hoog op. En dan is de nuance snel zoek.

Jef Van Damme: “Ik heb het sp.a-standpunt verduidelijkt en ik ben blij dat ik daartoe de kans kreeg. De Brusselse bevolking verjongt en dus zijn er meer scholen nodig. Daar is ieder het over eens. Maar het Vlaamse onderwijs kan niet alle Brusselse kinderen een plaats geven. Ongebreideld scholen bijbouwen (= capaciteit vergroten) is niet het juiste antwoord. Al verschillen daarover dus de meningen.

Wij zeggen: je hebt een kritische massa Nederlandstalige kinderen in een school nodig. Dat is wenselijk en dat is nuttig. Vraag het aan eender welke ouder, Nederlands- of anderstalig, die zijn kind naar een Nederlandstalige school stuurt: die ouder hoopt dat er klasgenootjes zijn die thuis ook Nederlands spreken. Dus moet het beleid zorgen dat de verhoudingen in zo’n klasje juist zijn. Dus moet je gericht uitbreiden, waar het nodig is.”

Om het verslag van de vergadering van 1 maart na te lezen, klik hier.