Heeft u ook last van sirenes?

vrijdag 09 november 2018
Terug naar overzicht

Heeft u ook last van sirenes?

Het kan druk zijn in de grootstad en luid. Dan denk ik vooral aan vliegtuiglawaai, autoverkeer maar ook sirenes. Ik stelde in het parlement een vraag over geluidsoverlast door sirenes en wat Brussel daaraan kan doen. 

De minister van Leefmilieu erkent het probleem. Ze liet een studie maken. Daaruit blijkt hoe complex het vraagstuk is. 

Er zijn verschillende sirenes te horen in Brussel. Het hangt ervan af van wie de sirene aan zet: de federale politie, lokale politie, dringende medische hulpverlening, MIVB, Vivaqua… Ze hebben elk hun eigen deuntje. Sommige sirenes klinken luider dan andere. Maar ze hebben ook elk hun eigen regels voor geluid. 

Wat is de regel?

Daar zit een grote knoop. Het geluidsniveau van sirenes is nauwelijks gereglementeerd. Er ontbreekt eveneens een algemene regel voor wanneer je de sirene mag aanzetten. Wanneer is de situatie dringend? Wanneer is het geoorloofd een sirene te gebruiken? De consensus ontbreekt.

Het probleem is dus gekend, maar hoe pak je het aan? De minister van Leefmilieu wil zo snel mogelijk afspreken met alle betrokkenen en op korte termijn bilaterale afspraken maken (dus tussen de ene partij = de minister en de andere = de diensten die sirene gebruiken). 

Ik steun dit iniatief. In het verleden liepen pogingen om overkoepelende wetgeving uit te werken vast. Maar er zijn snel concrete resultaten nodig. Mijns inziens zouden alle sirenes in Brussel op termijn onder één wetgeving moeten vallen. 

Er moet vooral een oplossing komen. Want Brusselaars hebben last van geluidsoverlast. Ik volg dit verder op.

Foto: brand in Laken 2016 (reporters)