Molenbeeks gemeentebestuur laks rond verkeersveiligheid

vrijdag 01 december 2017
Terug naar overzicht

Molenbeeks gemeentebestuur laks rond verkeersveiligheid

De gemeente Molenbeek schiet danig tekort in de handhaving van de wegcode op de Gentse Steenweg. Bovendien werkt de gemeente tegen als het Gewest de fietspaden wil beveiligen met paaltjes. Dat blijkt uit het antwoord op mijn actualiteitsvraag in het Brussels Parlement.

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Brussel. Dit jaar stierven jammer genoeg al 15 mensen in het verkeer (tegenover 11 het hele vorige jaar). Gisteren nog vond in Molenbeek een zwaar ongeval met een fietser plaats. De Gentse Steenweg in Sint-Jans-Molenbeek is een ware martelgang voor fietsers.

Er vonden de voorbije drie jaar 88 zware ongevallen plaats. De politie controleert te weinig. De voorbije twee jaar werd er minder dan één PV per dag per kilometer uitgeschreven. Slechts de helft van de boetes wordt effectief geïnd.

Paaltjes

Op vraag van de Molenbeekse politie wou Mobiel Brussel (overheidsdienst van het Brussels gewest) plooibare paaltjes plaatsen over een zone van 170 m, om het verkeer te remmen en te verhinderen dat wagens zich parkeren op het fietspad. Maar boze handelaars verhinderden de installatie van die paaltjes. Burgemeester Françoise Schepmans sloot daar bij aan, met de boodschap ‘hierover is niet overlegd’. Nochtans stond ze bij elke mail tussen politie en Mobiel Brussel in kopie.

Veilig op weg

De burgemeester is hoofd van de politie en schiet tekort in het handhaven van de verkeersregels op de Gentse Steenweg. Verkeersveiligheid staat niet hoog op de prioriteitenlijst van het Molenbeekse bestuur.

Toch zal het Gewest doorgaan met de plannen. De paaltjes zullen op korte termijn worden geplaatst.

Fietsers hebben geen boodschap aan politieke spelletjes. Ze willen veilig de baan op kunnen.