Samen naar School in de Buurt breidt uit

donderdag 18 november 2010
Terug naar overzicht

Samen naar School in de Buurt breidt uit

18 concentratiescholen zetten Nederlandstalige ouders aan zich in te schrijven in een buurtschool

Op initiatief van de schepen voor Nederlandstalig onderwijs in Sint-Jans-Molenbeek, Jef Van Damme, werd eind vorig jaar in Molenbeek het project ‘Samen naar school in de buurt’ opgestart. Dit jaar breidt het project, met steun van de VGC en de Vlaamse Gemeenschap uit van 6 naar 18 scholen en van 1 naar 4 gemeenten. Het doel is om meer Nederlandstalige kinderen aan te trekken in concentratiescholen en van de scholen terug gemengde buurtscholen te maken.

De gemeente Molenbeek startte vorig jaar het project 'Samen naar school in de buurt' op. Naar het succesvolle Antwerps voorbeeld 'School in Zicht' brengt dit project ouders bijeen en laat hen samen scholen bezoeken. Zo merken ze dat ze niet de enigen zijn die een buurtschool overwegen en zien ze scholen die ze anders misschien niet zouden bezoeken.

Zes Molenbeekse scholen namen vorig jaar deel aan het project en zetten eind vorig jaar hun deuren open. Alle ouders met een peutertje dat vorig jaar naar school kon, werden uitgenodigd voor een infoavond en een openscholendag. Doel is om van concentratiescholen weer echt gemengde scholen te maken en om ook Nederlandstalige ouders er toe aan te zetten hun kind in een buurtschool in te schrijven.

Dit jaar werd het project dankzij een ondersteuning door de Minister van Onderwijs Pascal Smet en VGC-collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes, uitgebreid naar Laken, Koekelberg en Anderlecht waarbij 18 scholen nu aan het project deelnemen. Jef Van Damme: “De ouders kiezen voor een school die een afspiegeling is van de buurt. De scholen bieden kwaliteitsvol onderwijs en hebben in de loop der jaren heel wat expertise opgebouwd inzake het nauwgezet opvolgen van de individuele schoolloopbaan van elk kind.”

Nederlandstalige ouders die in Molenbeek, Koekelberg, Anderlecht of Laken komen wonen, kiezen vaak voor een school in het centrum van Brussel of in de rand. Dit project wil deze ouders net kennis laten maken met scholen in de buurt die ze niet kennen én hen aantrekken om in groep in een buurtschool in te schrijven. Zo bekomen we opnieuw een sociale mix binnen de scholen, werken we de drempel weg door ouders met elkaar in contact te brengen en gaan de kinderen opnieuw naar een school in de buurt wat ook op mobiliteitsvlak een grote verbetering is. Alleen maar positieve elementen. De volgende infodagen gaan door op 22 november in Anderlecht en op donderdag 25 november in Molenbeek en voor een bezoekje zijn alle ouders welkom in de deelnemende scholen in de week van maandag 13 december 2010 tot en met vrijdag 17 december 2010.

Voor meer informatie:  klik op de brochures flyer definitief 1 en flyer definitief 2