Groter vernieuwd park in hartje Molenbeek
De werken voor de heraanleg van het Zwarte Vijvers park zijn gestart. Het park krijgt een grondige facelift, wordt vergroot en krijgt een extra toegang.
Het Zwarte Vijvers park is een belangrijk stukje groen in een dichtbevolkte Molenbeekse wijk. Het park wordt door de inwoners intensief gebruikt, maar was in slechte staat. Onze dienst moest regelmatig ingrijpen om herstellingen te doen die vaak ook te wijten waren aan vandalisme. Na veel terechte klachten van buurtbewoners heeft Burgemeester Catherine Moureaux er een prioriteit van gemaakt om onburgerlijk gedrag in het park en in de straat aan te pakken. Zo werd een extra budget vrijgemaakt voor de bouw van een conciërgewoning aan de ingang van het park. De conciërge is er sinds vorig jaar en heeft een belangrijke rol, hij is de sociale verbindingspersoon van de wijk en zorgt voor een constante sociale controle.
Een groter park met extra ingang
Met dit nieuw project vergroten we de publieke ruimte in een zeer dichtbevolkte wijk. Er komt een tweede ingang langs de Menenstraat, waardoor het park langs die kant uitgebreid wordt. De speeltuin voor kinderen blijft behouden en er komen extra picknicktafels. Daarnaast worden er ook extra fruitbomen geplaatst in het najaar.
Op basis van de plannen van PTArchitecten is de aannemer Quintelier begonnen met de werken. Die zouden deze zomer afgerond moeten zijn. De werken worden volledig gefinancierd door subsidies in het kader van het Stadsbeleid 2017-2020. In het totaal kost de heraanleg 290.298,37 EUR exclusief btw.
De heraanleg van het park is slechts de start van nog meer broodnodige investeringen in de Zwarte Vijverswijk. Dankzij de goedkeuring van ons Duurzaam Wijkcontract zullen we de komende jaren kunnen werken aan nieuwe projecten om de publieke ruimte te vernieuwen en vergroenen. Hierbij zal ook bijzondere aandacht worden besteed aan basisvoorzieningen en de lokale economie.
Prioriteit groene publieke ruimte
Als schepen van openbare werken is het mijn absolute prioriteit om meer kwaliteitsvolle publieke ruimte te voorzien. Zo hebben we al verschillende investeringen gedaan in het toegankelijker maken van het Scheutbos en staan er dit jaar nog projecten gepland voor dit prachtig stuk natuurgebied.
We willen als gemeente eigenaar blijven van onze gronden en waar mogelijk nieuwe gronden aankopen. Een goed voorbeeld hiervan is het Albertpark, waarvan 5600m² nog in private handen was. De grond werd aangeboden op een online verkoopplatform en ik heb als vertegenwoordiger van de gemeente de veiling ‘gewonnen’. Een leuke persoonlijke primeur, maar vooral ook heel belangrijk om het publieke karakter van het Albertpark te vrijwaren!