Een pleidooi voor de essentiële economie
We willen als gemeente inzetten op basisvoorzieningen, lokale economie en meer publieke ruimte. Recent onderzoek ondersteunt deze keuze.
De afgelopen jaren is Molenbeek sterk aan het veranderen. Onze van oudsher industriële gemeente is zijn productieve economie aan het verliezen en dit ten voordele van nieuwe vastgoedprojecten. Private vastgoedkantoren kochten de afgelopen 10 jaar massaal veel goedkope industriële panden op om er winstgevende middenklasse woningen van te maken. Het is goed dat er geïnvesteerd wordt in Molenbeek, maar dit moet gebeuren binnen een sterk gereglementeerd kader om te voorkomen dat het reeds bestaande gentrificatieproces versneld wordt. We willen betaalbare woningen en lokale economische activiteiten blijvend een plaats geven.
De lokale overheid als actieve motor
Onze aandacht en investeringen gaan vooral naar de essentie van de economie, namelijk de basisvoorzieningen zoals betaalbare huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, maar ook de lokale productieve economie. Iedereen heeft immers nood aan vakmannen (loodgieter, schrijnwerker, garagist…) in hun buurt en bovendien gaat het om jobs voor kortgeschoolde profielen waarnaar een sterke vraag is in Molenbeek. Deze ‘essentiële economie’ is niet delocaliseerbaar en is van fundamenteel belang voor ons dagelijkse leven. Om te voorkomen dat deze essentiële voorzieningen verloren gaan, moeten we als gemeente een actieve rol opnemen en de mogelijkheden die we hebben maximaal benutten.
Daarom beslisten we om met deze meerderheid een andere koers te varen. We verkopen geen gemeentelijke eigendommen meer en voeren een stedenbouwkundig beleid dat densificatie tegengaat. We willen meer kwalitatieve publieke ruimte creëren en dit kan enkel door plaats te maken. Dit kan bijvoorbeeld door gebouwen neer te halen en groene doorsteken te voorzien of door binnentuinen publiek toegankelijk te maken. We doen dit door maximaal gebruik te maken van ons voorkooprecht, waardoor we voorrang krijgen om private gebouwen over te kopen.
Ons doel is ook om te voorkomen dat wonen onbetaalbaar wordt en om actief de lokale productieve sector te ondersteunen. Dit laatste kan bijvoorbeeld door bij nieuwe projecten plaats te voorzien voor productieve activiteiten op de gelijkvloers.
Indien je interesse voor dit thema aangewakkerd is, kan je recent Brussels onderzoek raadplegen. Onderzoekster Sarah De Boeck stelde recent haar werk voor op de jaarlijkse Paul Verbraekenlezing. Haar boek over de essentiële economie is hier te koop!
Foto: visualisatie nieuwe Delhaizesite met plaats voor productieve economie
© Architectuurplatform Terwecoren Verdickt bvba, Duss BV, Cultureghem vzw, Mark Brearley’s office.