Het gemeenteplein definitief autovrij
Het autovrij maken van het gemeenteplein is een werk van lange adem met een lange voorgeschiedenis. Nu is er eindelijk een definitieve oplossing: we plaatsten een automatische verzinkbare paal die het plein afsluit voor foutparkeerders.
Dat dit geen vanzelfsprekend project is, wordt duidelijk door de jarenlange, stapsgewijze vooruitgang. Reeds in 2005 en 2006 voerde ik met onze partij actie voor een autovrij gemeenteplein. Toen ik eind 2006 zelf voor het eerst schepen werd, kon ik dit standpunt verdedigen binnen het toenmalig college. Als schepen van mobiliteit liet ik in 2009 een studie uitvoeren en geleidelijk aan kreeg ik meer en meer medestanders om het plein volledig opnieuw te leggen en autovrij te maken. In 2010 organiseerden we een architectuurwedstrijd in samenwerking met Beliris. Het architectenbureau A-Practice won de wedstrijd met een mooi plan voor een gedeelde publieke ruimte. In 2012 kwam er een nieuwe meerderheid, waardoor ik de werf niet zelf kon opvolgen.
Probleem foutparkeerders blijft bestaan
In 2014 werd het plein helemaal afgewerkt en werd het een ‘shared space’. Hiervan maakten echter veel mensen misbruik door het plein te gebruiken als gratis parking. Er werden boetes uitgedeeld, maar vaak te weinig en te onregelmatig. Hierdoor bleef het mooie nieuwe plein jarenlang toch nog een verijdelde publieke parking. Als gemeenteraadslid in de oppositie kaartte ik het probleem van foutparkeerders vaak aan. Jammer genoeg werd er geen gevolg aan gegeven en werd er geen oplossing gezocht voor het probleem.
Een tijdelijke oplossing
Eind 2018 werd ik opnieuw schepen, deze keer niet van mobiliteit maar wel van openbare werken. Sinds het begin ben ik blijven werken aan een oplossing voor het gemeenteplein. Om de parkeerdruk in het centrum van Molenbeek aan te pakken renoveerden we de parking Brunfaut, waardoor er een echt alternatief kwam voor autobestuurders.
Begin 2020 zetten we een belangrijke stap door het gemeenteplein af te sluiten met bloembakken en betonblokken. Hierdoor waren er nog slechts twee ingangen die met paaltjes manueel afgesloten werden. Buurtbewoners, leveranciers en marktkramers kregen wel nog toegang door de paaltjes manueel te verplaatsen. Het probleem was dat de paaltjes vaak niet teruggeplaatst werden en dat er ook misbruik van gemaakt werd. Hierdoor stonden er soms toch nog auto’s op het plein.
Een definitieve oplossing
We wisten dat dit slechts tijdelijk zou zijn en werkten aan een oplossing om het plein permanent af te sluiten. We kozen voor een systeem met automatisch verzinkbare palen. Dit biedt veel voordelen, maar er komt ook heel wat bij kijken. Bovendien heeft Molenbeek geen ervaring met geavanceerde toegangspaaltjes. Daarom beslisten we om eerst een verzinkbare paal te plaatsen aan het Voltaireplein. De ervaringen voor dit pleintje konden we dan gebruiken voor het grotere en complexere gemeenteplein. We konden leren uit de problemen die zich voordeden bij het Voltaireplein en we beslisten om met een andere aannemer samen te werken voor het gemeenteplein.
Voordat we de nieuwe paal plaatsen op het gemeenteplein, hebben we al de buurtbewoners geïnformeerd. Zij kunnen immers wel nog toegang krijgen tot het plein, om bijvoorbeeld te verhuizen. Daarnaast voorzien we ook een leveringsperiode in de voormiddag tot 12u en op donderdag staat de paal heel de dag laag voor de marktkramers.
Ik ben er trots op dat ik erin geslaagd ben om van het gemeenteplein terug een echt stadsplein te maken, een ontmoetingsplek voor iedereen in het hart van Molenbeek!