
Molenbeek voortrekker met speekseltesten
We hebben opnieuw ons gemeentelijk onderwijspersoneel laten testen op corona en de resultaten van de speekseltesten zijn bemoedigend, met slechts 1 positieve test. Ook in de rest van België groeit de consensus om preventieve testen te laten afnemen.
Al in oktober was Molenbeek de eerste gemeente die haar volledig onderwijspersoneel liet testen op corona. De burgemeester Catherine Moureaux nam hiervoor zelf het initiatief en de gemeente betaalt per testronde iets meer dan € 12.000 aan de universiteit van Luik.
Minder besmettingen
Sinds de kerstvakantie gaat het, gegeven de omstandigheden, redelijk goed met het aantal besmettingen in Molenbeek. De afgelopen weken hadden we ook bij ons gemeentepersoneel een stuk minder besmettingen. Er heerst echter nog veel ongerustheid, zeker omtrent de nieuwe varianten van het virus. Het leek ons daarom een goed moment om opnieuw testen af te nemen. De resultaten stellen zowel het onderwijspersoneel als de ouders en kinderen gerust. Met slechts 1 positief geval circuleert het virus duidelijk minder in de scholen dan in oktober, toen er nog 17 positieve gevallen waren.
Hopelijk kan de angst hierdoor wat afnemen en blijven zoveel mogelijk kinderen naar school komen. Zeker in het basisonderwijs is online les volgen zeer moeilijk. Ik ben dan ook zeer blij dat er beslist is om de krokusvakantie niet te verlengen. Het is absoluut onze bedoeling om de scholen open te houden op een veilige manier.
Preventieve teststrategie in heel België
Verschillende experten zijn er al een hele tijd van overtuigd dat speekseltesten een goed idee zijn voor het onderwijs. Door op een systematische manier een grote groep mensen te testen, kunnen corona-uitbraken voorkomen worden. De betrouwbaarheid van de speekseltesten ligt lager dan de klassieke PCR-testen, maar ze moeten eerder gezien worden als een extra preventieve maatregel. In oktober hebben we dankzij de testen verschillende asymptomatische leerkrachten in quarantaine kunnen zetten, waardoor verdere besmettingen voorkomen zijn geworden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke staat ook achter deze strategie en er wordt een plan opgesteld om te bekijken of een algemene preventieve teststrategie mogelijk is. In heel België wordt er gestart met pilootprojecten na de krokusvakantie.